Laukaan Kalevalaiset Naiset

Kalevalaisten Naisten Liiton jäsenyhdistys

 

 

Ikiaikainen

Aito

Uudistuva

 

-Yhteinen ilo

 

Ajankohtaista / Ohi meni / Yhteystiedot / Ilmoitustaulu

 

Laukaan Kalevalaiset Naiset

Tapahtumat

Laukaan koru

Laukaan kansallispuku

Laukaan huivi

Priitan puku

Laukaan kuvatäkki

Topi Pekkanen

 

Päivitetty 1.8.2015

 

Laukaan kansallispuku

 

Laukaan naisen ensimmäinen kansallispuku on hyväksytty vuonna 1921.

Puvun  suunnittelivat Elsa Heporauta ja U.T. Sirelius.

Pukuun kuului valkoinen reikäompelein koristeltu paita, raidallinen hame, sininen liivi ja sininen tykkimyssy.

Puvun esikuvana oli Laukaan Riikolan tyttären kirkasvärinen kirkkohame, jonka hän oli aikoinaan pannut talteen ja lahjoittanut myöhemmin poikansa tyttärelle Fredrikalle. Fredrikan tytär Henriikka antoi esiäitinsä hameen malliksi kun tytär mandi kankainen kutoi Laukaan ensimmäisen kansallispukukankaan 1921.

 

Toisen, vuonna 1956 valmistuneen pukumallin kokosi Tyyni Vahter Laukaan Kalevalaisten Naisten tilauksesta. Puku pohjaa 1920-luvulla tehtyyn kansallispukuun ja pohjoishämäläiseen pukuperinteeseen.

 

Viimeisin puvun tarkistus on vuodelta 1984, jolloin Leena Sipilä tarkisti puvun kansallispukuraadin ohjeiden mukaan. Tuolloin puvun kankaat, kaavat ja valmistustavat muutettiin perinteisiä valmistustapoja vastaaviksi.


laukaa56.bmplaukaa84.jpg 

Laukaan kansallispuku edustaa 1700- ja 1800-lukujen vaihteen laukaalaista ja pohjoishämäläistä pukuperinnettä.

 

Päähineet

Tytöt käyttävät paria punaista silkkinauhaa, jotka sidotaan hiusrajaan hiusten päälle, niin että nauhojen päät riippuvat vapaasti.

 

Tykkimyssyn koppa on päällystetty kuosiinkudotulla yksivärisellä sinisellä silkillä, jossa on monivärinen ketjupistokirjailu. Koppa on isokokoinen ja kolmilaskoksellinen. Myssyssä on takana rusetti. Tykki on tehty viidestä erilevyisestä pitsistä.

 

Paita

Paidan esikuvaksi valittiin sama kuhmoislainen paita, joka on Keski-Suomen puvussakin. Paidassa on yliset hienompaa pellavapalttinaa kuin aliset. Paidan kaulus tärkätään pystyyn ja sen reunassa on kankaasta purettu hapsu. Kapeiden hihojen suuta koristaa iskuhapsut.

 

Liivi

Liivi on siro ja kapeaolkaiminen. Se on sivusaumaton ja siinä on pyöreähkö laaja pääntie. Poikittainen muotolaskos vyötäröllä ja kiilapalat etukappaleissa lisäävät liivin siroutta. Liivin helma nousee takakappaleella kohti läppäkörttejä. Liivi suljetaan pellavanvärisellä nyörillä.

 

Esiliina

Esikuva on Kansallismuseon nastolaisesta esiliinasta. Malliltaan se on yksinkertaisen kaunis perusesiliina, jonka ainoat koristukset ovat syvät laskokset vyötäröllä.

 

Hame

Hame kudotaan puolivillaisena ja siinä on neljän senttimetrin levyiset värikkäät raidat sinisellä pohjalla. Hame valmistetaan yhdestä kappaleesta ja leveys kootaan vyötärölle vetopoimuin.

 

Vyötasku

Taskun esikuva on sääksmäkeläisestä taskusta. Tasku ommellaan sinisestä, punaisesta ja raidallisesta villakankaasta ja kukallisesta puuvillakankaasta. Tasku kiinnitetään kapeaan pirtanauhaan, ja sitä pidetään joko oikealla tai vasemmalla puolella esiliinan päällä.

 

Sukat

Kesällä käytetään valkoisia ja talvella mustia tai valkoisia vikkelisukkia.

 

Jalkineet

Pukuun sopivat parhaiten musta solkikengät tai nauhakengät. Puvun kanssa voidaan käyttää myös yksipohjaisia nahanvärisiä lipokkaita.